– Έντυπα

Εκδόσεις Μαθητών

Εννιά Ιστορίες

Τις σχολικές χρονιές 1981-1982 και 1982-83 αρκετά παιδιά ασχολήθηκαν με την ομάδα χαρακτικής και την σχολική χρονιά 1983-84 δημιουργήθηκε μια ομάδα τυπογραφείου που στοιχειοθέτησε, εκτύπωσε και σελιδοποίησε ένα βιβλίο με ιστορίες που βασίστηκαν στα χαρακτικά των παιδιών. Το βιβλίο με τίτλο «Εννιά Ιστορίες» τυπώθηκε το 1984 από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

Τα Παιδιά του Εργαστηριού – 1

Σε αυτό το τεύχος θα βρείτε: αποκριάτικα έθιμα, ποιήματα, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές, λαβύρινθους, παιχνίδια, ανέκδοτα, μια συνταγή για Αχλαδοκουνέλια, οδηγίες για να φτιάξετε μια στολή Τσάρλεστον και φυσικά ακροστιχίδες!

Τα Παιδιά του Εργαστηριού – 2

Σε αυτό το τεύχος θα βρείτε: νέα και δραστηριότητες του σχολείου, προτάσεις βιβλίων, ποιήματα, ιστορίες, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές, λαβύρινθους, παιχνίδια, ανέκδοτα, ένα σταυρόλεξο, και φυσικά πολλές ακροστιχίδες!

Το Περιοδικό μας

Σχεδόν κάθε χρόνο τα παιδιά του Εργαστηριού εξέδιδαν ένα περιοδικό με κείμενά τους, ζωγραφιές, ποιήματα, καρτούν, παιχνίδια, ακροστιχίδες κ.α. Η παραγωγή του περιοδικού γινόταν εξολοκλήρου από τα παιδιά, που τύπωναν το έντυπο στον πολύγραφο.

Ιστορίες και Παραμύθια

Τα παιδιά της Β’ τάξης, το έτος 1977, δημιούργησαν ένα βιβλίο με ιστορίες και παραμύθια. Έγραψαν ενδιαφέρουσες διηγήσεις, ζωγράφησαν αντιπροσωπευτικές εικόνες, γύρισαν τον πολύγραφο, μουντζουρώθηκαν με μελάνια και έφτιαξαν ένα έντυπο για την δασκάλα τους, την Σίση.

Ιστορίες μιας Παρέας

To 1978 η Β’ τάξη έφτιαξε ένα βιβλίο με ιστορίες. Οι περιπέτειες της Σούπερ Γριάς και του Κατσαπρόκο συγκλονίζουν. Στην Αγγλία ένα καταπληκτικό Ράλλυ κάνει τα λάστιχα να τσιρίζουν. Σύγχρονοι Αεροπόροι και Σκλάβοι την εποχή των Φαραώ διηγούνται τα κατορθώματά τους. Τα μελάνια του πολύγραφου φανερώνουν τις ανησυχίες των μικρών συγγραφέων.

 

Το Περιοδικό μας 2

Ένα από τα φωτοτυπημένα περιοδικά που έβγαιναν σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε σχολική χρονιά. Το συγκεκριμένο κυκλοφόρησε την σχολική περίοδο 1983-1984 και περιλαμβάνει δουλειες από την Β, Γ, Δ, Ε και Στ τάξη. Μεταξύ άλλων ενημέρωση για την συνέλευση της Δευτέρας, για τις ομάδες, ένα γράμμα από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου του Τροβάτου Ευρυτανίας,  ιστορίες, ποιήματα, ζωγραφιές και πολλές ακροστοιχίδες!

 

* * *

 

Μαθήματα και Εργασίες

Μάθημα – Γεωγραφία

Σημειώσεις από το μάθημα Γεωγραφίας, με 112 σελίδες! Το μάθημα γίνεται σε άμεση σύνδεση με την Ιστορία κάθε τόπου. Χάρτες, τοπωνύμια, σχεδιαγράμματα, μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, ερωτήσεις, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες. Το μεγαλύτερο μέρος το έχουν γράψει μετά από έρευνα και εργασία οι μαθητές.

Μάθημα – Αρχαίοι Πολιτισμοί

Σε αυτές τις σημειώσεις μαθαίνουμε για τους αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας και άλλων. Το μαθήμα της Ιστορίας, περιλαμβάνει γραφήματα, ερωτήσεις, σταυρόλεξο, φωτοτυπίες και ακροστιχίδες.

Μάθημα – Μέγας Αλέξανδρος

Σημειώσεις από μάθημα Ιστορίας, με πιθανό θέμα: «Το Βασίλειο του Μέγα Αλέξανδρου». Το κείμενο έχουν γράψει οι μαθήτριες Κατερίνα Παπλωμάτα, Δέσποινα Καββαδία και Ισαβέλλα Μαυρή.

Μάθημα – Ο Χώρος

Σημειώσεις από μάθημα Φυσικής με τίτλο «Ο Χώρος». Την επιμέλεια του κειμένου έκανε η Αλ. Κιλισμανή, ενώ τα σχέδια είναι της Π. Λαμπίρη. Στο έγγραφο μαθαίνουμε τον ορισμό και βλέπουμε πολλά παραδείγματα με σχετικά βοηθητικά σχέδια.

Μάθημα – Το Ηλιακό Σύστημα

Σημειώσεις από μάθημα Φυσικής με τίτλο: «Η Δημιουργία του Ηλιακού μας Συστήματος και η Εξέλιξη της Ζωής πάνω στη Γη μας». Την επιμέλεια του κειμένου έχει κάνει η δασκάλα Λουίζα (Λου) Μπρούσκου. Πώς γεννιέται ένας Ήλιος; Πώς γεννήθηκε η Γη μας; Μέσα από 30 και πλέον σελίδες μαθαίνουμε συναρπαστικές απαντήσεις. Σχεδιαγράμματα, παραδείγματα, αλλά και φωτογραφίες μας εξηγούν τα μυστήρια της ζωής.

Σημείωση: Δυστυχώς, το έγγραφο δεν είναι πλήρες, καθώς λείπουν αρκετές σελίδες.

Μάθημα – Διεθνείς Οργανισμοί ΟΗΕ

Σημειώσεις από μάθημα με τίτλο «Διεθνείς Οργανισμοί – ΟΗΕ». Την επιμέλεια του κειμένου έκανε η Τ. ΛΕΚΚΑ. Σε έντεκα σελίδες γίνεται αναφορά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπάρχει αναλυτικό σχεδιάγραμμα λειτουργίας και 4 φωτογραφίες από τις δράσεις του οργανισμού.

Μάθημα – Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση

Σημειώσεις από μάθημα με τίτλο «Στοιχεία ΕΟΚ». Την επιμέλεια του κειμένου έκανε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Στο έγγραφο αναφέρονται η ίδρυση, οι σκοποί, οι στόχοι, τα μέλη, και άλλα θέματα, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση.

* * *

 


Διάφορα έγγραφα από το Εργαστήρι.