Για το Εργαστήρι – Νέλλη

Δεκ 5, 2010 by     0 Σχολια    Κατηγορία: Διαφορα

Καλησπέρα,

Χαίρομαι πάρα πολύ που θα ξεκινήσει επιτέλους αυτό το βιβλίο κυρίως γιατί μιλάω στα παιδιά μου για το Εργαστήρι και νομίζουν ότι είναι απλά κάποιο παραμύθι που επινόησα. Δεν πιστεύουν πραγματικά ότι υπήρξε. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία να εκδοθεί σήμερα αυτό το βιβλίο γιατί παιδιά, δάσκαλοι και γονείς εγκλωβιζόμαστε ολοένα και περισσότερο σε ένα ανούσιο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο είναι πολύ πιο εντατικοποιημένο και καταπιεστικό από αυτό που θυμόμαστε όταν ήμασταν παιδιά.Γενικά θα με ενδιέφερε να μαζέψω υλικό και να δουλέψω για την έκδοση και θα πρότεινα ίσως να φτιαχτεί μια ομάδα έκδοσης που θα περιλαμβάνει και δασκάλους και παιδιά που θα αναλάβουν την συλλογή των κειμένων ( είναι πιο εργαστηριακό να κάνουμε την έκδοση συλλογικά).

Μου άρεσαν πολύ οι προβληματισμοί του Χριστόφορου. Και νομίζω ότι θέτει τα ζητήματα πολύ σωστά. Κατά τη γνώμη μου μια υπερβολικά νοσταλγική ματιά στο Εργαστήρι, κάτι σαν λεύκωμα, θα το κάνει να μοιάζει με κάτι πεθαμένο και κουραστικό.

Πρέπει να είναι κάτι ζωντανό και να μην περιορίζεται μόνο στις ωραίες αναμνήσεις που έχουμε όλοι. Κι εμένα είναι το Εργαστήρι βασικό κομμάτι της ζωής μου, όπως λέει κι ο Λευτέρης, και ακόμα και τώρα μου δίνει ώθηση να κάνω δημιουργικά πράγματα. Αλλά δεν ήταν πάντοτε κάτι θετικό. Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να προσαρμοστώ στο «κανονικό» εκπαιδευτικό σύστημα. Πέρασα χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας και στεναχώρια στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Σχεδόν πίστευα ότι δεν θα τέλειωνε ποτέ αυτό το μαρτύριο κι ακόμα σήμερα περνάω μεγάλη φρίκη με το εκπαιδευτικό σύστημα που το ξαναζώ μέσα από τα παιδιά μου.   Και νομίζω ότι κι αυτό πρέπει να το σκεφτούμε με την έννοια ότι ξεκίνησε κάτι στο Εργαστήρι που έμεινε ανολοκλήρωτο για πολλούς από εμάς και κατά κάποιο τρόπο πάντα το ψάχνουμε αλλά ποτέ δεν το βρίσκουμε.

Νέλλη Καμπούρη

Σχολιάστε το Άρθρο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να σχολιάσετε.