Οι Εκθέσεις Είναι Μεγάλη Πληγή – Ελισώ

Φεβ 20, 2011 by     2 Σχόλια    Κατηγορία: Κειμενα, Μαθητες

Βρήκα το ντοσιέ με τις εκθέσεις, που νόμιζα ότι είχα χάσει. Στην πρώτη-πρώτη σελίδα είδα έκπληκτη τον «Δεκάλογο της Σοφίας και της Στ’ τάξης»

Δεκάλογος της Σοφίας και της Στ’ τάξης

ΟΧΙ ΠΙΑ!!!

 1. Λάθος καταλήξεις!
 2. Λάθος άρθρα!
 3. Λάθος μόρια!
 4. Παράλειψη τόνων!
 5. Παράλειψη σημείων στίξης!
 6. Άσχημα γράμματα!
 7. Μουτζούρες!
 8. Αδιάβαστοι!
 9. Ξέχασα στο σπίτι μου…!
 10. Σαλατοποίηση!


«Η γνώμη μου για τις θρησκευτικές εκπομπές»

(17.10.1983)

Αυτές οι θρησκευτικές εκπομπές που βάζουν κάθε Κυριακή, είναι εντελώς εκνευριστικές γιατί συνήθως βγαίνει ένας παπάς που λέει να κάνεις πράγματα που αν έχει κανείς συνηθίσει να μην τα κάνει του είναι πολύ δύσκολο να τα κάνει.

Θα ήθελα να ήξερα ακόμα ποιος βλέπει αυτές τις εκπομπές. Άσε που είναι πολύ πρωί και αφού έχουν ξενυχτίσει οι άνθρωποι στα μπουζούκια και τα σουβλατζίδικα, να ξυπνήσουνε πρωί-πρωί να δούνε αυτές τις εκπομπές, για να έχουν την συνείδηση τους ήσυχη;

Συνήθως, αυτές τις εκπομπές τις παρουσιάζει ένας παπάς, ή κανένας ταχτοποιημένος κύριος που φοράει το κουστουμάκι του, τη γραβατίτσα του και μόλις τελειώσει το γύρισμα, θα πάει στο σπιτάκι του θα φάει το ιμάμ-μπαιλντί που του ετοίμασε η γυναικούλα του ή καμιά φορά η υπηρέτρια.

Η γνώμη μου, λοιπόν, πιο συμμαζεμένα, για αυτές τις εκπομπές, είναι ότι είναι απαίσιες και καθόλου μορφωτικές όπως θέλουνε να είναι.

 

«Μια Παρασκευή στο σχολείο μας»

(19.3.1984)

Την Παρασκευή είχαμε κανονίσει να κάνουμε διαγωνισμό μαγειρικής με τ’ αγόρια. Εμείς φτιάξαμε σνίτσελ, παραγεμισμένα με ζαμπόν, τυρί και μουστάρδα, πατάτες βραστές, ανοιγμένες στη μέση και γεμιστές με μίγμα από πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδα, ανανά με χαρακτηριστικά προσώπου και σουβλάκια από φρούτα και ένα κοκτέιλ που κατά λάθος ήταν σύνθεση από δυο άλλα κοκτέιλ. Εγώ μαζί με την Σάντρα φτιάξαμε το κοκτέιλ. Όπως λέω και παραπάνω έκανα λάθος και μπέρδεψα δυο κοκτέιλ. Στην αρχή έβαλα στο σέικερ γάλα με πορτοκαλάδα και το έδωσα στην Σάντρα να το κουνίσει. Μετά έφτιαξα μια κρέμα σοκολάτα από το άλλο κοκτέιλ. Το καλό ποτήρι το διακοσμήσαμε, δηλ. βάλαμε μια φέτα πορτοκάλι και γύρω-γύρω το γείσο του ποτηριού το αλείψαμε με ζάχαρη. Τελοσπάντων πολλά είπα για το κοκτέιλ.

Εμείς τα κορίτσια μαγειρέψαμε δεύτερες και όσο τα αγόρια μαγείρευαν εμείς φτιάχναμε την τάξη για την έκθεση. Όταν ήταν η ώρα μας να κατέβουμε για να μαγειρέψουμε πήγαμε μπροστά στο γραφείο και είπαμε στους δάσκαλους να τους πούνε να βγουν έξω από την κουζίνα. Όμως μας ήπαν να περιμένουμε ακόμα μισή ώρα. Τα μισά περίπου κορίτσια πήγαν πάνω στην τάξη. Μερικές όμως πήγαμε πίσω στην αυλή και ξαπλώσαμε η μια πάνω στην άλλη για να τραγουδίσουμε. Τελικά μπήκαμε μέσα στη κουζίνα για να μαγειρέψουμε. Τα κάναμε όλα βιαστικά. Οι πατάτες αργούσαν να βράσουν κι έτσι δε μπορούσαμε να κάνουμε τα σνίτσελ. Πολλά κορίτσια ήμαστε στην ομάδα φωτογραφίας. Είχαμε χάσει πολύ χρόνο. Φωτογραφία κάναμε πολύ λίγο ώσπου μας φώναξε η Σοφία για την απονομή των βραβείων. Οι δάσκαλοι μπήκαν μέσα στην κουζίνα για να δοκιμάσουν τα φαγητά. Εμείς περιμέναμε με αγωνία. Τέλος οι δάσκαλοι μας είπαν την απόφαση τους. Τα αγόρια πήραν το βραβείο για την γεύση και το γλυκό κι εμείς τα κορίτσια για την εμφάνιση και το φαγητό. Τα βραβεία ήταν για όλους το ίδιο: μια ποδιά και μια κουτάλα ξύλινη. Πήραμε επίσης έναν έπαινο.

Διασκεδάσαμε ωραία (αλλά ήταν άδικο γιατί δηλαδή να βάλει την ποδιά και την κουτάλα η Μαρίνα αφού το είχα πει εγώ πρώτη;)


«Πήγαμε σε άλλο πλανήτη»

(22.5.1981)

(αυτή η έκθεση έχει και δασείες και περισπωμένες και απόλα…)

Ντριιιίν.

– Εμπρός, ποιος είναι;

– Η Ελένη είμαι, θέλεις να πάμε στο οικόπεδο που είναι δίπλα στο σπίτι σου;

– Αμέ αλλά τι να κάνουμε;

– Θα σου πω μόλις έρθω, άντε γιά.

Βρζουμμ. Η Ελένη ήρθε. Είχε φέρει διάφορα πράγματα. Είχε φέρει ένα καροτσάκι γεμάτο με σίδερα, μια σακούλα με κατσαβίδια, βύδες, σφηριά. Είχε και ένα τεράστιο τρυπάνι. Την ρώτησα τι θα κάνουμε και μου λέει: θα φτιάξουμε ένα διαστημόπλοιο.

– Ναι αλλά είμαστε πολύ λίγοι.

– Να πάρεις τηλέφονο να [έρθουν] κι άλλα παιδιά.

– Πάω.

Πάνω πήρα τηλέφωνο όλη την τάξη. Συγά-συγά ερχώντουσαν. Ο Κωστής λέει να βιαστούμε. Η Νέλλη του λέει να αρχήσουμε να δουλεύουμε για να φήγουμε. Το τελειώσαμεεεεε, φωνάξαμε όλοι μαζί δεινατά. Πήγαμε όλοι πάνω και πήραμε παιχνίδια, βιβλία, ρούχα, πήραμε και το φαρμακίο μου. Είπα στη μαμά μου να μας φτιάξει φαγητά. Κατεβήκαμε κάτω και τότε η Νατάσσα λέει καλήτερα να το βαφτίσουμε. Ο Χρήστος λέει γελώντας να το βαφτίσουμε «Κολούμπια». Ο Μιχάλης είπε ότι το «Κολούμπια’ είναι πολύ καλό. «Αινώ το δικό μας είναι σαράβαλο», τον έκοψε η Ισαβέλλα. Μπήκαμε στο «Κολούμπια» και ξεκινήσαμε. Όλοι ξεφωνήζαμε. Τρέχαμε με εξείντα χιλ. Βράδυασε. Πέσαμε να κοιμηθούμε. Εγώ πήρα το βιβλίο μου και διάβαζα. Σε μια στιγμή άκουσα φωνές. Άρχισα να φωνάζω κι εγώ χωρίς να το καταλάβω. Σε λύγο πήραμε μια στροφή -μα μια στροφή! Και σε λύγο βρησκόμουνα αγκαλιασμένη με την Μαρίνα. Η Ισαβέλλα και η Νέλλη μας σήκοσαν. Ξεκινήσαμε και πήγαμε ποδαρόδρομο μέχρη μια λύμνη που ήταν περιτριγηρισμένη από δέντρα. Κατασκηνόσαμε στα δέντρα δυο-δυο. Εγώ ήμουν με την Μαρίνα. Νύχτωσε. Είπαμε κάπιος να φυλάει βάρδια. Ρίξαμε κλήρο και βγήκε η Σάντρα και η Ελένη. Το πρωί η Ελένη μας δηιγήθηκε τι έγεινε το βράδυ. Είρθε λέει ένας δηνόσαβρος κι από πάνω ήταν ένας αρχαιοπτέρυγας. Όλοι μήναμε με ανοιχτό το στόμα.

(Κράτησα την ορθογραφία. ‘Ή μάλλον την ανορθογραφία.)

Ελισώ Λογοθέτη

2 Σχόλια + Το σχόλιό σου

 • Γέλασα πολύ με το διαστημόπλοιο!!! Μα τι αρλούμπες γράφαμε τότε Θεέ μου!!! Πολύ γέλιο!!! Η μαγειρική με έκανε και ταξίδεψα, σα να ήμουν στο Εργαστήρι για λίγο… Αλλά και ο δεκάλογος της Σοφίας…100% Εργαστηριώτικος! Μπράβο βρε Ελισώ!

 • Τι εννοείς αρλούμπες; Αυτά είναι πραγματικά γεγονότα, έχουν συμβεί :PPP

  Ευχαριστώ Μαρία μου!

Σχολιάστε το Άρθρο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να σχολιάσετε.