Για το Βιβλίο – Λευτέρης

Φεβ 16, 2011 by     3 Σχόλια    Κατηγορία: Διαφορα, Μαθητες

Με αφορμή την ιστορία του βιβλίου για το Εργαστήρι η Μαρίνα (μαμά) έψαξε και βρήκε όλα τα υλικά από το σχολείο, ανάμεσα τους και εκθέσεις της περιόδου 1981-1982! Η Φραντζέσκα (σύζυγος) τις διάβασε και κατά τη διάρκεια του διαβάσματος μου είπε: «Γι’ αυτό να γράψεις».

Αποφάσισα να παρουσιάσω αποσπάσματα από τις εκθέσεις για να δείξω και να θυμίσω τι έκανε αυτό το σχολείο. Αξίζει τον κόπο «πάτε» στο παρελθόν για να θυμηθείτε και να αλλάξετε το παρόν. Είναι και σαν ψυχοθεραπεία. Πάμε λοιπόν…

Θέμα: «Θα πρέπει κάποτε να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να συνεννοούμαστε»
(Για την φασαρία στην τάξη και τον Στάθη)
«Στην τάξη μου κάνουμε κάθε μέρα φασαρία. Αυτό το πρόβλημα μας απασχολεί και προσπαθούμε να το λύσουμε με κάθε τρόπο… Αλλά για να κάνουμε ησυχία θα πρέπει ο καθένας να κοιτάζει τον εαυτό του και όχι τους άλλους.»

Θέμα: «Ο σκουπιδοντενεκές»
(Φιλοσοφική προσέγγιση του ρόλου του αντικειμένου)
«Αν δεν είχαμε τον σκουπιδοντενεκέ, τα σκουπίδια αναγκαστικά θα τα πηγαίναμε σε άλλη τάξη και αυτό το πράγμα θα τους ενοχλούσε.»

Θέμα: «Ένα ταξίδι στην Ντισνεϋλαντ»
(Αστυνομικό Μυστήριο με ήρωες τον Λευτέρη και τον Φιλήμονα, διάσημους ντεντεκτιβ)
«… είδαμε έναν άνθρωπο πεσμένο κάτω με ένα μαχαίρι μπηγμένο στο χέρι του, είδαμε και ένα χαρτί και είδαμε να γράφει: «Αν δεν κλείσετε θα συνεχίσω. Υπογραφή: Θάνατος». Αρχίσαμε έρευνες από το σημείο που βρέθηκε ο τραυματίας… είδαμε αίμα του τραυματία να είναι χωμένο σε μια γραμμή, επομένως ο τραυματίας σύρθηκε…»
Θέμα: «Λίγα λόγια για το Πολυτεχνείο»
«Στις 15-11-1973 μαζεύτηκαν χιλιάδες φοιτητές στο Πολυτεχνείο και έκαναν ένα τεράστιο κίνημα για να φύγει η χούντα που είχε πάρει τη θέση της δημοκρατίας με την βία…. Από το Πολυτεχνείο άρχισε η πτώση της χούντας.»
Θέμα: «Η μόλυνση»
(Οι πρώτες οικολογικές ανησυχίες)
«Σήμερα κοίταξα ειδήσεις και έλεγε ότι η μόλυνση πέρασε τα όρια. Κλείνω την τηλεόραση και παίρνω τα σύνεργα μου, δηλαδή ένα μπλοκ, ένα μολύβι και μια φωτογραφική μηχανή… νόμιζα ότι οι γέροι είναι νέοι γέροι, ότι οι γυναίκες είναι άντρες και οι άντρες γυναίκες.»
Θέμα: «Πως σκέφτομαι την Αθήνα το 2000»
(Οραματισμός!)
«Ελπίζω να είναι καλύτερη από τώρα… θα ήθελα τα εργοστάσια να είχανε φίλτρα στις καμινάδες, τα αυτοκίνητα να κινούνται με ένα άλλο καύσιμο. Να μην φτιάχνονται πολυκατοικίες, να διατηρούνται τα αρχαία. Οι άνθρωποι να μην ρίχνουν σκουπίδια στον δρόμο… να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες… Το 2000 η Αθήνα να γίνει η πιο ωραία πόλη του κόσμου, ακόμα και από το Παρίσι (ψωνάρα).»
Θέμα: «Σκέψεις για έναν ήρωα»
(Περί ηρωισμού)
«….Θα με ρωτήσετε γιατί είναι ήρωες αφού έκαναν κακά πράγματα; Απλώς ήταν ήρωες για την πατρίδα τους, π.χ. ο Χίτλερ και ο Ναπολέοντας…»
Θέμα: «Σήμερα το πρωί έβρεχε»
(Συναισθηματισμός!)
«Σήμερα το πρωί έβρεχε όπως ερχόμουν στο σχολείο, τώρα σταμάτησε και βγαίνει ένας αχνός ήλιος. Όπως ερχόμουνα αλλά και τώρα που κάθομαι και γράφω περνάνε διάφορες σκέψεις από το μυαλό μου. Θύμησες (οι) παλιές που έρχονται, με αφορμή αυτό το πρωινό.» !!!!
Θέμα: «25η Μαρτίου»
(Περί Πατρίδος)
«Στις 25 Μαρτίου ξεσηκώθηκε ο ελληνικός λαός εναντίον των Τούρκων… Ο ξεσηκωμός άρχισε από την Πελοπόννησο όταν ο Παλιών Πατρών Γερμανός σήκωσε το λάβαρο της (ψεεεεεεμαααά!)… Η Ελλάδα ύστερα από πολλές μάχες άρχισε να κερδίζει την συμπάθεια της Ευρώπης… Αν δεν γινόταν αυτή η εξέγερση δεν θα υπήρχε το ελεύθερο ελληνικό κράτος.»
Θέμα: «Το Πάσχα»
(Περί Θρησκείας)
«… το μεγάλο Σάββατο πριν την ανάσταση ο παπάς λέει δεύτε λάβετε φως και όλοι τρέχουν να πάρουν φωτιά από το κερί.. Σκέφτομαι πως θα είναι καλό να διατηρήσουμε όλα αυτά τα έθιμα και να μην τα ξεχάσουμε ποτέ γιατί παρόλο που έχει λίγα ψέματα, είναι ωραίο να ακούς την ιστορία του χριστού που μέσα της κρύβει μια πραγματική ομορφιά. Καμιά φορά χρησιμοποιούν το χριστό για να τρομάξουν τα παιδιά και δεν είναι καθόλου ωραία. Γιατί καθώς μεγαλώνει μισεί το χριστό και έτσι δεν θα πιστεύει στο χριστιανισμό και άμα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα φτάσουμε μια μέρα που δεν θα υπάρχει ο χριστιανισμός.» (Έλα Χριστέ και μπούκωνε!)
Αυτά που βγαίνουν από τις εκθέσεις (11 ετών), ισχύουν πάνω κάτω ακόμα. Το Εργαστήρι (Δάσκαλοι, συμμαθητές, η εκπαιδευτική διαδικασία κτλ) έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του. Για ψάξτε το κι εσείς…
Λευτέρης Παπαγιαννάκης
16/02/2011

3 Σχόλια + Το σχόλιό σου

  • Μπράβο Λευτέρη, υπέροχο το κείμενο. Μας ταξιδεύει πίσω στις καλές εποχές και μας θυμίζει το πως ήταν τότε οι συνθήκες στο σχολείο μας.

  • "παρόλο που έχει λίγα ψέμματα"!!! Τέλειος ευφημισμός εντεκάχρονου!

    Επίσης: «Αν δεν είχαμε τον σκουπιδοντενεκέ, τα σκουπίδια αναγκαστικά θα τα πηγαίναμε σε άλλη τάξη και αυτό το πράγμα θα τους ενοχλούσε.» Ειδικά αν τα φέρνατε στην δικιά μας θα γινότανε χαμός!!! :ο)

    Μπράβο Λευτέρη, πολύ καλή επιλογή, σα να πήγα μια βόλτα μέχρι το Εργαστήρι!

  • Πολύ γέλασα με την έκθεση με το σκουπιδοντενεκέ!!! Και με τις άλλες εκθέσεις προβληματίζεται κανείς με τις ιδέες σου από την άποψη ότι θα τον ενδιέφερε πιστεύω να μάθει και τις σημερινές σου ιδέες. Για παράδειγμα θα σε ενοχλούσε ακόμη το να μη πιστεύει ο κόσμος στο χριστιανισμό και να μην υπάρχει σα θρησκεία? Θα ήθελα να δω και τη συνέχεια του εαυτού σου και των πιστεύω σου… Πανέμορφο το ταξίδι που μας πήγες στο παρελθόν όπως και να 'χει Λευτέρη!!!